Gorge Journal · Land & Diligence
A Kentucky water withdrawal permit is required before anyone takes water out of a stream, lake or groundwater source — but the statute exempts domestic and agricultural use outright, and the regulation draws its measurable line at an average of 10,000 gallons a day. On a Red River Gorge parcel, which side of that line you land on depends on what the water is for, not how big the creek is.
Does Kentucky require a permit to pump from a creek on my own land?
Not for domestic or agricultural use. Everything else needs a permit from the cabinet, because the water itself is a public resource regardless of who owns the bank.
KRS 151.140 states that no person, business, city, county or water district “shall have the right to withdraw, divert, or transfer public water from a stream, lake, ground water source or other body of water” without a permit. It then carves out the exception that covers most landowners: “no permit shall be required for and nothing herein shall interfere with the use of water for agricultural and domestic purposes including irrigation.” That text has been in force since June 17, 1978.
Owning both banks does not change the analysis. The water is classified separately from the land.
What counts as public water, and what does not?
Streams, lakes and groundwater are public water. Runoff that flows vagrantly over the surface, and water standing in natural pools after the stream has stopped flowing, are not.
KRS 151.120(1) declares water occurring in any stream, lake, groundwater or other body of water that may be applied to a useful purpose to be “a natural resource and public water of the Commonwealth.” Subsection (2) then exempts two specific things: diffused surface water “which flows vagrantly over the surface of the ground,” whose use belongs to the owner of the land it falls on, and water “left standing in natural pools in a natural stream when the natural flow of the stream has ceased,” whose use belongs to the contiguous owners. That subsection was last amended effective June 29, 2023.
This is the distinction that decides a lot of Gorge questions. A pond that fills from hillside runoff and a dry-season pool in a creek bed sit on the non-public side of the line. A flowing branch does not.
Owning both banks of a Gorge branch does not give you the water in it. Kentucky classifies the water separately from the land it runs through.
Where is the numeric threshold, and what is it?
An average withdrawal rate of more than 10,000 gallons per day requires a permit. At 10,000 gallons per day or less, drawn at a relatively constant rate, no permit is required.
Those two criteria are Section 1(1) and 1(2) of 401 KAR 4:010, the regulation titled “Water withdrawal permits, criteria, reports.” The first says a permit is required above 10,000 gallons per day “except as exempted by KRS 151.140” — which is why the statutory exemption, not the number, is the first question to answer.
Section 1(3) is the one that surprises people. Where withdrawals are made “on an irregular basis and at an irregular rate,” a permit may still be required if the water withdrawn represents a significant portion of the available supply, or if collecting the withdrawal data is necessary for water resource planning. A small intermittent draw from a small branch can therefore be a permit question even when the daily average looks modest, because the test shifts from your volume to the stream’s capacity.
| Situation | What 401 KAR 4:010 Section 1 says |
|---|---|
| Average more than 10,000 gal/day | Permit required, except as exempted by KRS 151.140 |
| 10,000 gal/day or less, relatively constant | No permit required |
| Irregular basis and irregular rate | Permit may be required — judged against available supply and planning need |
What about a cabin that will be rented out?
Neither KRS 151.140 nor 401 KAR 4:010 defines “domestic purposes,” so a commercial use is a question for the Division of Water rather than something to assume either way.
What the record does say is who decides: Section 1 of the regulation puts the determination of “the necessity for water withdrawal permits” with the cabinet, under statutory authority that includes KRS 151.125, 151.140, 151.150, 151.160 and 151.170. The honest answer for a buyer planning a rental cabin on surface water is that the exemption is written for agricultural and domestic use, the measurable criterion is the 10,000-gallon-per-day average, and the cabinet makes the call — so the call is worth making before the closing, not after the pump is installed.
Most Gorge cabins never reach this question, because they are on a drilled well or a county water line rather than surface intake. If a parcel you are looking at has an existing intake, a pump house, or a line running down to a branch, that is the physical evidence worth asking about — and our well water testing notes cover the parallel diligence on the groundwater side.
The three permits that get confused with each other
Withdrawal, construction, and change of use are separate approvals under separate rules, and a parcel can need one, two, or none.
A withdrawal permit governs taking water out. Putting anything in or across the channel — a culvert, a crossing, a diversion structure — is a different approval, covered in our stream construction permit post. And on the designated segment of the Red River itself, a third layer applies, which is the subject of our Kentucky Wild Rivers Act notes. The fastest way to mis-scope a Gorge project is to get one of the three answered and assume it covered the others.
How I raise it with a buyer
Working practice, not legal advice. On a parcel with a flowing branch, I ask three questions in order and write the answers down: what is the water going to be used for, is there an existing intake or pump, and what is the intended daily volume. The first question usually ends the inquiry, because household use is exempt by statute. When it does not, the sequence matters — a withdrawal question answered after a cabin is designed around surface water is a redesign, while the same question answered during diligence is a phone call to the Division of Water. I also keep the physical evidence and the paper separate: an old pump house proves somebody once drew water there, not that any permit ever existed or still does. Soil and water questions tend to arrive together on these parcels, which is why the soil test step and this one usually belong in the same week of a contract.
Is household use of a creek really exempt in Kentucky?
KRS 151.140 states that no permit is required for the use of water for agricultural and domestic purposes including irrigation. The statute does not define “domestic purposes,” so an unusual or commercial-scale use is worth confirming with the Division of Water.
Does a pond on my own land count as public water?
KRS 151.120(2) excludes diffused surface water that flows vagrantly over the ground, and the owner of the land it falls on has the right to its use. Water in a flowing stream or in groundwater is public water under subsection (1).
Can a permit be issued before the project is built?
Yes. Under 401 KAR 4:010 Section 2, a permit carries both an issue date and an effective date, and the issue date may be up to three years ahead of the effective date, with conditions on reserving the allocated water.
Last updated: October 28, 2026
By Marcos Gil, REALTOR ® — Keller Williams Commonwealth · KY Real Estate License No. 296259 · Call or text (859) 310-1209. Invest in the Gorge is published by Marcos Gil, who also publishes marcosgilrealty.com and owns Central Property Services.

Leave a Reply